Home Events Workshop Botanisch Tekenen door Anita Walsmit Sachs

Datum

21 jun 2021
Expired!

Tijd

10:00 - 12:30

Workshop Botanisch Tekenen door Anita Walsmit Sachs

Groen vakmanschap’ is het thema van de Nederlandse botanische tuinen in 2021. De Historische Tuin Aalsmeer organiseert in dit kader enkele workshops rond een waar ambacht: botanisch tekenen. De workshops staan onder leiding van Anita Walsmit Sachs, voormalig hoofd tekenkamer van het Herbarium van de Rijks Universiteit Leiden.

Botanisch tekenen is de kunst van het correct weergeven van een plant. Het is echter veel meer dan alleen ‘natekenen’. Een goede botanische tekening toont de specifieke kenmerken die een plant van andere onderscheidt. Dit vereist techniek, maar ook gevoel voor compositie en beeldtaal. Al deze onderdelen komen aan bod bij de basisworkshop botanisch tekenen.

De kunst van het botanisch tekenen kent een lange traditie, die teruggaat tot de zestiende eeuw. In die tijd werden botanische afbeeldingen vaak gebruikt in kruidenboeken voor medicinale doeleinden. Later werden de tekeningen en schilderingen ook ingezet voor wetenschappelijke doeleinden, bijvoorbeeld om nieuw ontdekte planten op een verantwoorde wijze vast te leggen.

Anita Walsmit Sachs werkte lange tijd voor de Rijks Universiteit Leiden. Zij groeide uit tot het boegbeeld van de botanische kunst in Nederland. Op haar initiatief werd in 2006 de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland opgericht. Haar werk was te zien in musea en tentoonstellingen over de hele wereld. Ook mocht zij een bijdrage leveren aan het Highgrove Florilegium, een exclusieve set boeken met de plantencollectie uit de tuin van de Britse Prins Charles. Bijzonder detail is dat zij voor deze uitgave een witte sering schilderde naar een voorbeeld afkomstig uit museum de Historische Tuin.

In 2021 geeft Anita Walsmit Sachs drie keer de workshop ‘kennismaken met botanisch tekenen’ in Aalsmeer. Deelnemers tekenen met potlood een deel van een plant of bloem, krijgen uitleg over het tekenmateriaal en over de opbouw van een botanische tekening. De begeleiding is individueel gericht, daardoor kunnen naast beginners ook meer gevorderde tekenaars meedoen.

Deelname is € 40,- p.p. inclusief entree, koffie/thee, tekenpapier en plantmateriaal. Aanmelden kan bij de docent: anitaws@xs4all.nl. Geef uw naam en adres door en op welke datum u wilt deelnemen. Per workshop geldt een minimum van 8 en een maximum van 12 deelnemers. Uiteraard worden de coronamaatregelen in acht genomen.