Jaar van de Sering

Jaar van de Sering

Home » Beleef » Jaar van de Sering

De seringencultuur in Aalsmeer is wereldvermaard en toch relatief onbekend bij het grote publiek. Museum Historische Tuin heeft 2023 uitgeroepen tot het Jaar van de Sering en zal op diverse manieren aandacht besteden aan dit thema.

Overzicht van activiteiten

Themadag seringen:

Zaterdag 22 april staat de Historische Tuin geheel in het teken van de Themadag Seringen. Er zijn dan o.a. demonstraties seringen enten, infostands, seringenproeverij, speurtocht, vaartochten, etc. Zie agenda.

Tentoonstelling Historische Tuin:

Vanaf vrijdag 10 maart is in de stal van de historische boerderij een tentoonstelling te zien, waar bezoekers aan de hand van panelen, materialen en filmbeelden een indruk krijgen van de teeltwijze en wat hier bij komt kijken. Het traditionele ‘donkeren’ van seringen kan worden beleefd door middel van virtual reality. In de veilingzaal is een film te zien met uitleg over de teelt.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 10.00 – 16.30 uur.

Tentoonstelling Flower Art Museum:

Vanaf zondag 12 maart is hier een tentoonstelling over seringen in de kunst, met o.a. fotografie, schilderkunst en sculpturen. Daarnaast is er een grote expositie met historische bloemenaffiches uit de 20e eeuw (Csizik-collectie). Te zien t/m 4 juni.
Openingstijden: donderdag t/m zondag, 13.00 – 17.00 uur.

Seringenvaartochten i.s.m. Westeinder Rondvaart:

In maart, april en mei zijn er diverse tochten, waarbij u kijkje ‘in de keuken’ krijgt van een oer-Aalsmeers product. Het programma begint met een rondleiding op de Historische Tuin. Daarna gaat u varen door het eilandenrijk van de Westeinderplassen en staat ook een bezoek aan een seringenkwekerij gepland.
Data:18 maart, 8 april, 6 mei en 20 mei. De tochten zijn inmiddels allemaal uitverkocht. Groepen vanaf 15 pers. kunnen nog wel op aanvraag een boeking doen.

Bezoek het Seringenpark:

Ervaar de pracht van bloeiende seringen dit voorjaar in het Seringenpark aan de Ophelialaan in Aalsmeer. Er zijn meer dan 100 verschillende soorten seringen te zien. Vooral in mei is het een fraai gezicht.

Filmavond i.s.m. Oud Aalsmeer in Beeld:

Dinsdag 23 mei worden in de veilingzaal diverse films vertoond over de seringenteelt, voorzien van een korte inleiding. Het programma duurt 2 x 40 minuten met tussendoor een pauze. MEER INFO EN KAARTEN

Fototentoonstelling Historische Tuin:

Kunstfotografen Monic Persoon en Yvonne van Haaften hebben een vrije opdracht gekregen om de seringenteelt op hun eigen manier in beeld te brengen. Het resultaat is vanaf juli te zien in een tentoonstelling op de Tuin.


Het Jaar van de Sering is mede mogelijk dankzij steun van:

Prins Bernhard Cultuurfonds/het Van Lange Fonds
Stimuflori tuinbouwfonds
Gravin van Bylandt Stichting
Gemeente Aalsmeer

De Bijenstal op de Historische Tuin Aalsmeer